Marowijnestraat 11, 1058VS Amsterdam directie@stichtingbossanova.nl +31(6)41585533

DE BOSSA VAN JOBIM
– EEN UNIEK THEATERCONCERT

Wereldberoemde songs als ‘The Girl from Ipanema’ en ‘Água de beber,’ wie kent ze niet?

Aanstekelijk ritmes, passie van ongekende grootte, de Braziliaanse flora en fauna, en datgene wat hen verbindt: spiritualiteit, vormen de uitgangspunten van de muziek van Antonio Carlos (Tom) Jobim – en nu voor het éérst gezongen in het Nederlands.

Naar een idee van en samen met Braziliaans-Nederlandse theatermaker Marcella, schreef Jan Boerstoel, de gelauwerde tekstschrijver van o.a. Adèle Bloemendaal, Karin Bloemen en Jenny Arean, prachtige Nederlandse teksten op de liederen van Jobim.

Door de warme melodieën en aansprekende ritmes zorgt Bossanova – de muziekstijl van Jobim – al snel voor een glimlach. Marcella wil Nederland kennis laten maken met deze mooie verhalen door ze in het Nederlands te vertolken, omlijnt met persoonlijke anekdotes en verhalen over het land. Voor dit project ontmoette Marcella Daniel Jobim, de kleinzoon van Tom Jobim, die namens de familie zeer te spreken is over haar werk. De beelden van deze muzikale ontmoeting zie je via deze link.

Tom Jobim staat bekend als een van de componisten die in de vorige eeuw de Bossanova groot heeft gemaakt. De “Gershwin van de Latijns-Amerikaanse muziek,” zoals hij wordt genoemd, maakte meer dan vierhonderd nummers. In 2019 vieren we wereldwijd het zestigjarige jubileum van de Bossanova.

Voor ‘De Bossa van Jobim’, een eenakter van 90 minuten, maakte Wisbrun in samenwerking met producer Joos van Leeuwen en studio Soundwise Music het gelijknamige album. Ook namen Daniel Jobim en Marcella samen een duet op voor het album.

Geboren uit een Braziliaanse moeder zet Marcella in dit concert de Braziliaanse passie tegenover de Nederlandse nuchterheid. Maar hoe nuchter ook; niemand zal bestand zijn tegen de warme en opzwepende ritmes van Jobim. Een ode aan het leven, de schoonheid en de natuur.

Jan Boerstoel, schrijver van de Nederlandse teksten op de muziek van Tom Jobim.

Joos van Leeuwen, producer van het album ‘De Bossa van Jobim.’

Daniel Jobim, met wie Marcella een duet opnam voor ‘De Bossa van Jobim.’